‘Ik dacht dat je niet meer kwam’, zeg ik.
‘Dat dacht ik ook. Maar toen kwam ik toch.’ 
De zwerver met de grijze krullen geeft mijn fiets weer terug.
‘Ik was bijna begonnen aan het allergrootste rondje.’ 
‘Wat is dat dan?’ vraag ik.
‘Een rondje rond de wereld.’

Ritzo groeit op in Noordhorn, een klein dorpje in Groningen. Een rustige, bescheiden jongen van bijna tien met een heel gewoon leven. Ritzo droomt graag weg als zijn reislustige juf Janny verhalen over de wereld vertelt. Zijn eigen leven beperkt zich tot de boerderij van zijn vader, de klas en oma in het dorp. Dat verandert als Ritzo door een toevalligheid een fiets krijgt. Er gaat een wereld voor hem open.

Elke dag fietst hij een rondje en elke dag wordt het rondje groter. Ritzo ziet nieuwe dingen en dat smaakt naar meer. Aan zijn vrijheid worden door zijn ouders natuurlijk beperkingen gesteld, Ritzo moet thuis zijn voor het donker is. Als Ritzo op een dag Spijter ontmoet, naar eigen zeggen zo vrij als een vogel, begint Ritzo’s verlangen naar grotere rondjes te groeien. Een dagboek van een over-over-opa die van plan was naar China te fietsen, maar het nooit gedaan heeft, trekt hem definitief over de streep. En zo begint Ritzo aan een reis naar China als de school sluit voor de zomervakantie. Hij neemt een zelfgemaakte tent mee, de inhoud van zijn spaarpot en het geruststellende idee dat zijn fietsavontuur een kwestie is van trapje voor trapje. 

Ritzo fietst van Noordhorn naar Zuid Europa, via Kroatië naar Turkije, door Iran en de landen van Centraal Azië. Onderweg maakt hij wonderbaarlijke dingen mee. Ritzo ontmoet jonge en oude, arme en rijke, reislustige en aan huis gekluisterde mensen. Hij leert hoe mensen leven in andere delen van de wereld, hij leert hoe hij problemen kan oplossen en zich overal thuis kan voelen.

Als hij dichter bij China komt bedenkt Ritzo dat hij een andere route voor de reis terug naar huis kan kiezen en om zo een rondje rond de wereld te maken. Maar dan moet hij wel een grote oceaan oversteken, hoe gaat hij dat doen?

Ritzo’s Rondje is een voorlees-reisverhaal voor de hele familie. Door dit boek krijg je kneiter veel zin om zelf ook te reizen en avonturen te beleven.

Wil je zelf een Ritzo’s Rondje (257 pagina’s, meer dan 50 illustraties, hard cover)?
Klik op bestellen.